Kaseler Dominik. Auslese 2001

130 SEK/flaska
780 SEK/6-låda (130 SEK/flaska)

Taste notes

Blekt gyllene i färgen. Medelstor doft av petrolium, röda äpplen, honung och aprikos. Ett mycket elegant halvtorrt vin med en frisk syra och balanserat med inslag av mineral. Vinet har en sötma och friskhet som är i perfekt balans. Ett elegant vin.
Passar utmärkt som apéritif, till het mat och till laxrätter.  

Christoph von Nells vingård - Kaseler Dominikanerberg - ligger i Ruwerdalen, längs med floden  Mosel. Vinodlingarna ligger på de branta sluttningarna i mager skifferjord. Kaseler Dominikanerberg är den enda vingården i trakten som vilar på ’blue Devonian slate’ – en viss typ av skiffer som bidrar med en distinkt mineralton till smak och doft i vinet.

En Auslese innebär att vinet görs på utvalda druvor med högre mognadsgrad än normalt, vilket ger vinet en tydligare sötma och smak. Druvorna är i vissa fall angripna av botrytis och ger då vinet en särpräglad smak. Druvorna plockas för hand i flera skördeomgångar och med stor omsorg. Detta har för von Nells del  inneburit att de kunnat  producera lagringsbara årgångsviner som ofta är s.k "limited editions". Vinerna lagras i gårdens "Skattkammare".

Riesling är den vanligaste druvan för framställning av kvalitetsvin i Tyskland. Den är köldtålig, den mognar sent och har god lagringspotential tack vare sin höga syra.

Det här vinet kan lätt ligga 3-4 år i källaren.

Information

Region: Mosel
Distrikt: Ruwer
Druva: Riesling
Alkohol: 8,5 %
Flaska: 75 cl
Medelfylligt halvtorrt vitt vin från Mosel. Mycket elegant med frisk mogen smak med inslag av mineraler. Naturlig sötma som balanseras av den friska syran. Druvorna odlas på ”blue Devonian slate”, en speciell typ av skiffer som bidrar till den distinkta mineraltonen i vinet. Bra väl kyld som apéritif eller till het mat och smakrika fiskrätter.

Producent

Kaseler Dominikanerberg är en gammal vingård grundad på 1700-talet. Vingården ligger inbäddad i Ruwerdalen, vid den tyska Ruwerfloden. Här odlas en av de fyra druvor som brukar räknas som "ädla", Rieslingdruvan. Rieslingviner från just detta område sägs vara mer eleganta är de från Mosel. Inge...
Kaseler Dominik. Auslese 2001

Blogg

Lata dagar i solen
Semestertider. Sol, bad och långa kvällar. Utomhusaktiviteter ...
Mon, 28 Jul 2014 05:00:02 +0000
Halloumiburgare med bacon och fänkål
Om du är som jag äter du inte gärna traditionell hamburgare me...
Fri, 25 Jul 2014 06:12:18 +0000
Prenumerera RSS för
Fakturera mig
Kortbetalning och Direktbetalning

Nyhetsbrev